Interview on Swedish classical radio P2 regarding my opera Valerie’s voice

Valerie Solanas text SCUM-manifestet har påverkat Christofer Elgh på flera plan. Efter tio års arbete är hans opera Valerie’s Voice med utgångspunkt i texten nästan klar.

– Först var tanken att jag skulle göra en dramatisk sångcykel av den, men sen växte den och det fanns så mycket sceniska möjligheter med den, berättar Christofer Elgh för Lisa Tilling.

Instrumenteringen med elgitarrer i Valerie’s Voice är ovanlig för en opera.

– Jag valde elgitarrer för de står för manskulturens symboler i musiken, säger Christofer Elgh.

Valerie Solanas skrev SCUM-manifestet på 1960-talet och det ska tolkas som “Society for Cutting Up Men”. I texten hävdas att mänsklighetens alla problem kan härledas till män, utan dem skulle det inte finnas några problem.

Hur kommer det sig att du fastnade för den texten?

– Den förändrade min utgångspunkt som man, jag kände mig fri och glad och jag kunde ta en annan väg på grund av texten. Den har gett mig styrka som pappa också, jag har en dotter. Och den är rolig också, snabb och rolig, säger Christofer Elgh.

I klippet hörs två utdrag ur Valerie’s Voice: The Hippy och The Answer is. Styckena framförs av Paulina Pfeiffer, sopran, och gitarrensemblen Krock som består av Pascal Jardry, Jesper Nielsen, Danjel Röhr och Pål Nyberg.